FOR A GREEN WORLD (YEŞİL BİR DÜNYA İÇİN)
YAŞ ARALIĞI:13/14
PROJE SÜRESİ: 4 AY
ORTAK OKULLAR:
MUSTAFA DAŞTAN – ŞEHİT SERDAR GÜMÜŞ ORTAOKULU (FOUNDER) -KAYSERİ
HAVVA ÇETİNKAYA – ŞEHİT NURCAN KARAKAYA ORTAOKULU (FOUNDER) – SİVAS
BURÇAK ERSOY – KARANLIKDERE KILIÇLAR ORTAOKULU – NİĞDE
ESMA KAYHAN – TOKİ KÖPRÜLÜORTAOKULU – ADANA
GAMZE KAYA – OSMAN PAŞA ORTAOKULU – YOZGAT
KENAN AGİN – DADALOĞLU ŞEHİT OSMAN AYDIN İMAM HATİP ORTAOKULU – KAYSERİ
YEŞİM DURAN – LÜTFİYE ALİ ŞADİ ÇELİK ORTAOKULU – ADANA
ELEONORA BURNETE – SAINT ADREW MANGALIA SECONDARY SCHOOL – ROMANIA
MENTOR KOVACI – ALBANIA
POPA EDVICA – LICEUL THEROTIC SECONDARY SCHOOL - SERBIA
KISA TANIM (SHORT DESCRIPTION)
5 Kazanım temelli aktiviteden oluşan projemizde çevreye karşı duyarlılığı artırmak, çevre bilinci oluşturmak, çevre ile ilgili yeni kavramlar öğrenmek, doğaya katkı sağlamak, değişen dünyada çevre koruma bilincini canlı tutmak amaçlarıyla her ay çevre konulu tematik etkinlikler düzenlenmiştir. Yenilikçi bu etkinlikler öğrencilerin aktif katılımlarına hitap etmektedir.
In our project, which consists of 5 acquisition based activities, thematic activities on the environment were organized every month in order to create and increase environmental awareness, to learn new concepts about the environment, to contribute to nature, and to keep the awareness of environmental protection alive in the changing world.These activities adresses to the active student participation.
PEDAGOJIK YENİLİK VE YARATICILIK (PEDAGOGICAL INNOVATION AND CREATIVITY)
Proje süresince öğrenciler;
-logo ve avatar tasarımı
-Sunum oluşturma
-çevrimiçi pdf kitap oluşturma
-video düzenleme
-Çevrimiçi platformlarda iletişim kurmak
-bazı eğlenceli yarışmalar yönetmek
-Web siteleri ve bloglar oluşturmak
-anket sonuçları oluşturma
-hikaye oluşturma
Öğrenciler bu araçları kullanırken ve öğrenirken, başlıkları en iyi anlamanın yanı sıra birlikte iyi çalışan bazı pedagojileri kullandık ve birleştirdik. Modelleri Harmanlanmış, Deneyimsel ve Somutlaştırılmış öğrenmeden aldık. İçerikler ve etkinlikler dijital kaynaklardan tasarlandı ve yerleşik rutinleri yeniden düşünmeyi ve öğrenci çalışmalarını sıralamayı teşvik etmek için hazırlandı. Ayrıca öğrencilere aktif deneyimleri, sorgulamaları ve yansımaları hakkında konuşmaları için durumsal bağlamlar verildi. Somutlaştırılmış öğrenme için, hikaye tamamlama gibi etkinlikler sırasında merak, duyarlılık, risk alma ve metaforlarda ve çoklu bakış açılarında düşünmeyi teşvik ediyoruz.
During the project the students used new tools such as;
-designing logos and avatars
-creating presentations
-creating online pdf book
-editing video
-communicating on online platforms
-managing some enjoyable competitions
-creating websites and blogs
-creating questionnaire results
-story creation
While students use and learn those tools we used and combined some pedagogies that work well together as well as of understanding the titles best. We took the models from Blended, Experiential and Embodied learning. The contents and the activities were designed from digital resources and prepared for encouraging rethinking established routines and sequencing of student work. Moreover the students were given situational contexts to talk about their active experience, inquiry, and reflection.. For embodied learning, we encourage the development of curiosity, sensitivity, risk-taking, and thinking in metaphors and multiple perspectives during activities such as story completion.
MÜFREDAT İLİŞKİSİ (CURRICULAR INTEGRATION)
Projeye başlamadan önce okulların koordinatörleri zoom üzerinden bir araya gelerek ortak konularla müfredatlarını tartıştılar. Proje konuları öğrencilerin dil ve sosyal seviyelerine göre seçilmiştir. Daha sonra ortak konuları belirledik.
Bu proje ile katılımcılar;
- görsel düşünme becerileri
- okuma ve yazma becerileri
- tartışma becerileri
- Covid zamanlarında pozitif motivasyon
- bir e-arkadaş arkadaş
- özgüven
- çevre sorunları hakkında olumlu düşünceler
-Ekoloji üzerine eleştirel düşünme
Etkinliklerin her bir başlığı, uyarlanmış müfredat içeriklerine sahip okul kitapları ve etkileşimli z-kitaplar incelenerek seçilmiştir. Proje, öğrenciler için gerçek hayatla ilişkilendirilebilecek ilgili, anlamlı faaliyetlerde bulunmalarına izin vererek bağlantılar kurmaya odaklanır. Sınıfta öğrenilen teoriyi pratik, gerçek yaşam bilgisi ve deneyimleriyle birleştirmeyi amaçladık.
Before beginning of the project, the coordinators of the schools met on zoom and discussed their curriculum with common subjects. The subjects of the project have been selected regarding the students language and social levels. Then we have defined the common subjects for each session.
With this project participants have acquired;
- visual thinking skills
- reading and writing skills
- discussion skills
- positive motivation during Covid times
- an e-pal friend
- self-confidence
-positive thoughts on environmental issues
-critical thinking on Ecology
Each title of the activities was selected by examining the school books and interactive z-books with adapted curriculum contents. The project focuses on making connections for students, allowing them to engage in relevant, meaningful activities that can be connected to real life. We aimed to connect the theory learned in the classroom, with practical, real-life knowledge and experiences.
ORTAKLAR ARASI İŞBİRLİĞİ (COLLABORATION BETWEEN APRTNERS)
Projenin kazanımları dahil 4 aylık bir takvimi vardı. Ve her moderatör proje lideri tarafından aylık olarak bilgilendirildi. Hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin whatsapp gruplarında sürekli iletişim kuruldu. Whatsapp grupları öğretmenler ve öğrenciler için ayrı ayrı oluşturulmuştur. Süreci değerlendirmek için ayda bir kez Zoom platformunda öğretmenler toplantısı düzenlendi. Etkinlikler, katılımcıların seviyelerine göre hazırlanmıştır. Proje süresince etkinliklere katıldılar ve her bir etkinliği birlikte oluşturdular.
Oturumların yarısından sonra katılımcılara web araçları 2.0 kullanarak avatar oluşturma, hikaye yazma gibi çalışmalar verildi.
Önceden bir çalışma planı oluşturuldu ve bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirilmesi için düzenli toplantılar planlandı.
Diğer koordinatör öğretmenlerin planlanan aktivite üzerindeki yenilikçi fikirleri uygulamaya geçirilerek projenin gelişimine katkı sağlandı. Proje sonunda twinspace üzerinden öğretmen-öğrenci kazanım sohbeti, eTwinning üzerinden öğretmen proje değerlendirme webinarı düzenlendi.
Project had a scheduled calendar for 4 months including the acquisitions. And each moderator was informed by the leader of the project monthly. The constant communication lasted on whatsapp groups of both teachers and students. Whatsapp groups were created for teachers and students seperately. Once a month, a teachers meeting was organized on Zoom platform to evaluate the process. The activities were prepared regarding the participants' levels. They joined the activities and built each activity together during project.
After half of the sessions the participants were given some workshops such as creation of avatar using web tools 2.0.
A work plan was cretaed in advance and regular meetings were planned to evaluate the works done so far.
The innovative ideas of other coordinator teachers on the planned activity were put into practice, contributing to the development of the project.
TEKNOLOJİ KULLANIMI (USE OF TECHNOLOGY)
a. Projemizi zenginleştirmek için bazı web araçları ve akıllı uygulamalar kullandık;
Proje Logosu: Güvenilir görseller aramak için öğrenciler unsplash,freepik,flaticon gibi bazı web araçlarını kullandılar. Öte yandan, boya, wordart, canva ve ücretsiz logo oluşturucu gibi logolarını oluşturmak için bazı akıllı uygulamalar ve web araçları kullandılar.
Avatar: Katılımcılar kendi avatarlarını oluşturmak için Bitmoji'yi kullandılar.
Proje hikayesi yazma: Tüm ortaklar ve öğrenciler fikirlerini paylaştılar ve storyjumper da bölüm yazdılar.
Anketler: Google formları üzerinden öğretmen ve öğrencilere uygulanan proje değerlendirme anketleridir.
Tematik film: Canva kullanılarak oluşturulmuştur.
Proje kitabı okuma ve değerlendirme: Öğrenciler ortak olarak öğretmenlerinin belirlediği bir kitabı okudular ve wordwallve kahoot üzerinde kitap etkinliklerine katıldılar.
b. Etkinlikte kullanılan görseller unsplash, freepik, flaticon gibi güvenilir sitelerden alınmıştır. Katılımcıların isimleri ve resimleri aynı anda kullanılmadı ve bazı etkinliklerde yüzlerde emoji kullandık.
a.We used some web tools and smart applications to enrich our project as following;
Project Logo: To search reliable images the students used some web tools such as unsplash,freepik,flaticon. On the other hand, they used some smart applications and web tools to create their logos such as paint, wordart, canva, and free logo maker.
Avatar: The participants used Bitmoji to create their own avatar
Writing project story: All partners and students shared ideas and write their part on storyjumper.
Questionnaires: The project evaluation questionnaires applied to the teachers and students on google forms.
Thematic film: It was created by using Canva.
Reading project book and joining evaluation games: the students read a specified book by the teachers in common andjoned the book activities on wordwall,kahoot.
The participants' names and images weren't used at the same time and in some activities we used emoticons on faces
SONUÇLAR ETKİLER ÜRÜNLER
Etkinlikler twinspace üzerinden paylaşıldı. Moderatörler, sürdürülen aktivitelerin twinspace'de yayınlanmasından sorumluydu. Katılımcılar tarafından yerine getirilen belgeler, videolar, resimler, şarkı, hikayeler, oyunlar ve düşünceler twinspace'in ana temalarıydı.
Proje süresince, katılımcıların gerçekleştirdiği çalışmalar okul web sitelerinde paylaşıldı.
Projenin daha fazla yaygınlaştırılması ve görünürlüğü için her ortak çalışmalarını Sosyal Medyada yayınladı; Facebook, Instagram ve twitter. (https://www.facebook.com/groups/638870104158037)
Okullarda yaygınlaştırma ve etki: Her bir ortak kendi okullarında bir okul duyuru panosu hazırladı. Proje açıklaması ve hedefler, oturum görüntüleri, Sertifikalar, Değerlendirme sonuçları, proje logosu panoda paylaşıldı. Proje hakkında genel bilgi ve farkındalık için okullarda öğretmenler toplantısı düzenlendi. Proje süreci ve kazanımlar öğretmenlerle tartışıldı.
The activities were shared on twinspace. The moderators were responsible for publishing the maintained activities on twinspace. Documents, videos, pictures, song, stories, games and thoughts fulfilled by participants were the main themes of the twinspace.
During the project period, the works fulfilled by participants were shared/published on school websites.
For further dissemination and visibility of the project each partner published their works on Social Media; Facebook,Instagram and twitter. (https://www.facebook.com/groups/638870104158037)
Dissemination and impact at schools: Each partner prepared a school bulletin board in their own school. Project description and targets,the session images,Certificates,Evaluation results,project logo were shared on the board. A teachers meetings were organized at schools for general information and awareness on the project. Project process and acquisitions were discussed with teachers.
Ürünler/Çıktılar :result and outputs
1. 1-Proje filmi (ortak ürün) (project film)
2. 2-Proje resim albümü/Sergisi (project exhibition or album)
3. 3-Şarkı videosu oluşturma (ortak/karışık ürün) (creating a common song)
4. 4-Ağaç dikimi (planting a tree)
5. 5-Atık malzeme kumbarası (creating a moneybox)
FAALİYETLER
ss